Om Salsa

S/Y SALSA AV SKÅRE


Historik

Salsa är en Hallberg Rassy 43 från 2004. Första ägaren, en fransman, hade planer på en ”circumnavigation” så därför var Salsa välutrustad redan från leverans. Efter några år tyckte fransmannen att ”salongen blev för trång och vinförrådet för litet” så han beställde en större Hallberg Rassy som han förverkligade sina långseglardrömmar med. Salsa blev liggande på land hos HR.s representant i Holland några år tills svenske Per S. fattade tycke för henne.

Med ny elektrisk rullmast, uppfräschad inombords och väl underhållen på varv varje vinter har Salsa sedan seglats i nordiska vatten tills Fredrik köpte henne sommaren 2016.


Layout

Salsa är designad för långseglarliv ombord för i första hand fyra personer. Sedan finns det möjlighet att förlägga ytterligare någon person genom att bädda i salongen. Salongen har en soffa på BB sidan och två fåtöljer på SB sidan.

Akter finns ”redarhytten” med en dubbelbädd om SB och en enkelbädd om BB. Med den här lösningen kan man alltid reda sig en sovplats i lä när man seglar. I anslutning till aktra hytten finns ett duschrum med duschkabin och manuell toalett.

I fören finns en hytt med två bäddar. Den förliga hytten har sitt eget tvättrum med dusch och toalett. Här finns också en tvättmaskin.


Utrustning

Teknisk utrustning: För framdrift har Salsa en Volvo Penta MD2-75 dieselmotor från 2016. För manövrering i hamn finns en Sleipner bogpropeller på åtta hästkrafter. Ström till batterierna ombord fås från en 230 V generator typ Fisher Panda 4500 och två parallella Mastervolt laddningsaggregat. När inte generatorn används erhålles 230 V ström från en Mastervolt inverter på 2 kW. Under segling hålls kursen med ett nyinstallerat Hydrovane vindroder.


Segelgarderob: Rullstor och rullgenua. Cutterfock och stormfock förs på ett cutterstag som stuvas vid masten. Gennaker och code 1 förs på ett löstagbart peke.


Bekvämligheter: Watermaker, tvättmaskin, microvågsugn, kyl och frys, TV och rundradio underlättar

definitivt livet ombord.


Kommunikation: Fast och handburen VHF, SSB radio, fast monterad Iridium satellittelefon samt naturligtvis en AIS som sänder vår AIS-info och tar emot andras.


Säkerhet: En Plastimo livflotte ISO 9650-1, certifierad för fyra personer, i container är stuvad på pushpit. Det finns flera länspumpar (både manuella och elektriska). Ombord finns också EPIRB, fyra brandsläckare, två extra ankare, wirar för åskskydd, drivankare och en uppsjö av nödraketer. Samtliga flytvästar är försedda med sprayhood, nödljus, visselpipa, reflex och AIS MOB för att underlätta lokaliseringen av en person som fallit överbord.


Bilder från båten

Till ankars i skärgården
Aktra hytten med dubbelslaf på SB-sidan
Duschkabin i tvättrummet är härligt
Maskinrum med stora dieseln i förgrunden
Navigations- och kommunikations-platsen
Byssan
Salongen
Förliga hytten